ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

СГС гледа по съкратената процедура делото срещу депутата от БСП Светла Бъчварова

Снимка: БГНЕС

С две трети бяха редуцирани свидетелите по делото срещу депутата от БСП Светла Бъчварова. То започна в Софийския градски съд /СГС/ и ще се гледа по съкратената процедура. Бъчварова е на съд за сделка, ощетила Селскостопанската академия с над милион и 300 000 лева.

Сделката е от 2009-а година, когато Светла Бъчварова е председател на УС на Селскостопанската академия. От "Литекс комерс" АД,  фирмата на настоящия благодетел на ЦСКА Гриша Ганчев, постъпва предложение за сключване на договор за съвместна дейност с академията. Прокуратурата твърди, че без решение на Управителния съвет Бъчварова е сключва договор за срок от 10 години за съвместно ползване на земеделски земи, намиращи се в землището на селата Стражица и Карвуна, като цената е лев и осемдесет стотинки на декар. На пазарни цени обаче цената на декар била 70 лева. Така е изчислена умишлената щета от над 1 милион и 300 хиляди лева.  Пред съда Бъчварова заяви, че не е извършила нарушения и се надява това да се изясни в процеса:

Считам, че това, което е направено, е в полза на Селскостопанска академия и най-вече на Добруджанския земеделски институт. Цените са една динамика, която трябва да се отразява. Все пак 2009 –та година е нещо съвсем различно от 2016-та година.

На въпрос защо след толкова години прокуратурата започва да проверява този договор, Бъчварова коментира:

Аз нямам обяснение. Интересното е, че договорът и сега продължава - два пъти е анексиран със знанието на министерство…

Според Бъчварова може да има връзка с това, че е депутат:

И това може да има връзка… пък и в този район…




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!