ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ВМА отбеляза Европейската седмица на донорството

Снимка: ВМА

Военномедицинската академия отбеляза Европейската седмица на донорството. Пет чернодробни трансплантации са направени тази година във военната болница. 

"Дървото на живота" в памет на донорите във Военно-медицинска академия беше допълнено с пет имена на хора, изгубили живота си от началото на 2016-та година и чийто дарени органи са дали шанс за живот на пациенти от болницата, каза директорът генерал Николай Петров:
Всички ние тук да кажем едно голямо благодаря на близките, които са дали съгласие за донорство. Това е един добър повод да мислим все повече в тази посока, защото всеки един донор дава живот на не по-малко от четири човека.
Общественото отбелязване на седмицата на донорството е да се подтикне обществото към вземане на информирано решение за органно донорство, посочи професор д-р Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология: 
За да се случва всичко това, освен нас, хирурзите, има и много други хора, и ние сме един много силен и сплотен екип, който за наша радост, има много добри резултати. Донорството е един високо хуманен акт, който трябва да бъде поощряван и трябва да бъде не само задължение на Изпълнителната агенция по трансплантация, а на всички нас, които се занимаваме с трансплантология, да го прокламираме, за да се случват трансплантациите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!