ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

СГС решава дали да отстрани от длъжност директора на ИАРА Янчо Янев

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд ще решава дали да отстрани от длъжност директора на Изпълнителна дирекция "Рибарство и аквакултури" Янчо Янев и инспектора в Агенцията Златин Георгиев

След 24-часов престой в ареста заедно с Петър Генов, те бяха обвинени в злоупотреба с евросредства.

Прокуратурата настоява на процедурата, въпреки че часове след избухване на скандала земеделският министър Десислава Танева уволни Янев.
Той и останалите двама обвиняеми бяха пуснати на свобода срещу парични гаранции от по 20 000 лева, въпреки че прокуратурата твърди, че са ощетили европейския бюджет с общо 60 000 лева. Обвинението е, че с деклариране на неверни данни те са получи евросредствата, а в схемата е била включена тъщата на Георгиев, като представител на фирма, поискала пари и декларарирала срещу това, че има  двугодишна дейност за "улов на калкан". Възрастната жена не е обект на разследване, защото няма данни да е знаела, че участва в измама. Знаел е обаче шефът на Изпълнителната агенция "Рибарство  и аквакултури", каза миналата седмица говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
Веднага след арестите Европейската комисия поиска информация от България за обвиненията срещу Янчо Янев, както и за мерките, които са предприети за гарантиране приемствеността в управлението на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!