ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Кюрдски депутати са задържани в Турция, засилени са мерките за сигурност

Турските власти задържаха в затвори при строг режим съпредседателите на опозиционната прокюрдска Демократична партия на народите Селяхаттин Демирташ и Фиген Юксекдаг, които са обвинени за подкрепа на тероризма. Други деветима депутати от прокюрдската партия бяха арестувани при операция на полицията по същите обвинения. Това поставя под въпрос по-нататъшното представяне на прокюрдската партия, която има 59 депутати в 550-членния парламент.

Наблюдатели прогнозират, че ситуацията може да доведе до насрочването на междинни избори. Турският министър-председател Бинали Йълдъръм заяви, че тези, „които идват с избори, наистина трябва да си тръгват с избори“, но трябва „да си платят цената“, ако се занимават с тероризъм. Политиката не може да бъде щит за извършването на престъпление. Турция е страна на закона.

Европейски и международни институции разкритикуваха Турция заради действията срещу кюрдските депутати. Междувременно бяха взети допълнителни мерки за сигурността, във връзка с протестите, които станаха в Истанбул и на различни места в страната заради задържанията на кюрдските депутати и при които избухнаха сблъсъци. Войници от вътрешни войски с автомати и полицаи контролират летищата, възлови места в Истанбул, хеликоптери обхождат от въздуха града. Движението към централния площад на Истанбул снощи бе блокирано. Но днес обстановката е спокойна.

Има проблеми с интернетвръзката в Турция. Блокиран е достъпът до Фейсбук и Туитър. Властитеобявиха, че това са част от мерките, предприети в името на сигурността и че те са временни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!