ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Анкара се надява на по-добри отношения с Вашингтон след избирането на Тръмп

Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че се надява победата на Доналд Тръмп на изборите за президент на САЩ да доведе до положителни стъпки за положението в Близкия изток, както и за основните права и свободи по света.

В Америка започва нов период с идването на републиканците на власт. Бих искал да коментирам за добро избирането на Тръмп за президент, посочи турският държавен глава.

Анкара подозира администрацията на Обама в отказ да екстрадира живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетуллах Гюлен, когото обвинява за организатор на опита за преврат на 15-и юли и се надява при новия президент да й бъде предаден, посочи турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Анкара има надежда също, че за разлика от Хилари Клинтън, която открито заявяваше подкрепа за кюрдите в Сирия, новият президент ще поправи това.

Очакваме, че Доналд Тръмп, който бе избран за президент на САЩ, и неговата администрация ще се постараят да поправят грешките на предишното ръководство и да конкретизират своята външна политика, посочи Джемил Ертем, съветник на турския президент Ердоган.

Турски анализатори оценяват вота на американците за Тръмп като израз на недоволството срещу статуквото и желанието за промяна.

В същото време социалните медии в Турция са заливани от протести срещу избора Доналд Тръмп. Няма ли друга планета, възкликна популярна тв водеща. Медиите припомнят и предизборно изявление на Тръмп, в което бе посочил, че ще закрие всички джамии в САЩ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!