ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Земетресение разлюля Гърция

| обновено на 10.11.16 в 18:12

Силно земетресение е било усетено в Солун и в района на град Килкис. Геосеизмичната обсерватория на Солунския университет посочва магнитуд със сила 4,5 по скалата на Рихтер, докато Средиземноморският център дава 4,7.

Епицентърът е на 41 километра от Солун с дълбочина 5 километра.

Трусът е продължил повече от 10 секунди. Няма паника сред хората, както и информация за щети и пострадали.

Земетресението е било регистрирано малко след 14 часа в района на Солун, съобщи за "Хоризонт" дежурният сеизмолог в БАН Мария Попова. То е било усетено и на територията на България - в районите на София, Благоевград, Гоце Делчев, Петрич, Хасково и Кюстендил.

В рамките на два часа след първото земетресение в Гърция последваха три вторични по-слаби труса от 3-та степен.
Професорът по сеизмология към университета в Солун Манолис Скурдилис обясни пред медиите,че няма регистрирано до сега силно земетресение в района около град Килкис,което предполага, че днешният трус от 4,5 степен е основният.

Средно по сила земетресение е било очаквано,след като Геофизичният център в Солун е регистрирал преди няколко дни раздвижване на земните пластове около Килкис и слаби трусове, обясни професорът.

Най-силно днешното земетресение се усети в Македония в близост до гръцката граница, както и в България,съобщиха гръцките медии. В Солун, където беше усетено силно по високите етажи, се съобщава и за напукани стени на жилищни сгради.

В последните години около Солун почти по един път в годината има земетресения със сила в рамките между 4 и 5 по Рихтер. За северната част на страната, например, много по-опасни и рискови са земетресенията по Северноегейския ров, намиращ се точно под ръкавите на Халкидики, където преди две години имаше трус с магнитуд 6,9.

В района на Йонийските острови отдавна стават силни земетресения и там рисковете са по-големи, смятат гръцките сеизмолози. Всъщност голяма част от континентална Гърция е потенциална земетръсна зона и поради тази причина в страната са много строги разпоредбите при гражданското строителство. Контролът е постоянен, а санкциите - много високи за нарушаване на сеизмичните изисквания. Поради тази причини дори и при силни земетресения няма срутени сгради.
 
Гръцките специалисти все пак са категорични, че епицентърът на днешното земетресение не е рисков за разрушителни трусове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!