ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Регионалният исторически музей в Плевен показва уникална колекция "Монетите на скитските царе"

Снимка: БГНЕС

В Регионалния исторически музей в Плевен показват уникална колекция "Монетите на скитските царе". Експозицията получи световно признание на нумизматичния конгрес в Глазгоу, тъй като античните монети са единственото доказателство и извор на познание за скитските царе.

Монетите са от сребро и бронз. Те са изследвани и описани от професор Димитър Драганов, директор на Русенския нумизматичен музей, който гостува в Плевен. Част от монетите се показват за първи път. Те са единственият източник за информация за скитските царства в България и Румъния, допълва професор Драганов.

Няма друга информация – и историци, и Херодот, или който ѝ да е не е писал за тези царе нищо. От едни монети само излезе кой цар кога е властвал, колко години, кой на кого е брат, баща и даже кои са близнаци, това е невероятен случай.

Плевенчани първи ще видят и нова модерна форма на показване на монетите. Идеята за изложбените витрини е на професор Драганов.

Новост за целия свят по отношение експонирането на монети, която монета искате да видите, може само със завъртане на мишката да си я покажете, да си я прочетете и да я разгледате по-подробно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!