ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

СГС обвини Сотир Цацаров, че изнася невярна информация за работата на съда

Съюзът на съдиите в България също реагира остро на проверката на прокуратура за забавени дела в столичните съдилища

| обновено на 15.11.16 в 17:36
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд обвини главния прокурор, че изнася  невярна информация за работата на съда. 

Повод за острата реакция на ръководството на най-големия български съд е съобщение от вчера на държавното обвинение, че Сотир Цацаров е сезирал съдийската колегия във Висшия съдебен съвет за 40 забавени с повече от две години дела. Освен за дълго продължаващи процеси, Цацаров е сезирал съдебните кадровици и за четири дела със забавени над 8 години мотиви. 

В отговор СГС  предоставя на Висшия съдебен съвет, опровергаваща дело по дело информация, като настоява членовете на съдийската колегия да вземат отношение към  "опита за изкуствено провокиране на скандали между съда и прокуратурата" и препоръчват на Обвинител номер едно да избягва в бъдеще подобни недоразумения като се обръща по официален ред към съда за получаване на точна и коректна информация. 
Възможно е г-н Цацаров да е бил за пореден път, случайно или умишлено, подведен от своите подчинени, предоставяйки му неверни справки и данни. Възможно е и грешката на прокуратурата да е в резултат на пропуски в организацията на информационната система на самата прокуратура, се казва в писмото на Софийския градски съд.
 
И Съюзът на съдиите в България реагира  на проверката на прокуратура за забавени дела в столичните съдилища. Тя е определена като манипулативна и създаваща усещане за война между институциите
Прокуратурата е страна в наказателния процес и не може, поне не и в една правова държава, да извършва "проверки" на съда. Начинът, по който се огласява въпросната проверка, води до извод, че с нея се преследват цели, различни от ускоряването на конкретни производства, се казва в позицията на съдийската организация. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!