ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Гърция отбелязва 43 години от събитията на 17 ноември

| обновено на 17.11.16 в 18:35
Снимка: БГНЕС

Гърция отбелязва 43 години от бунта на студентите срещу военната диктатура в страната. На 17 ноември 1973 г. танкове са изпратени да потушат студентския протест в Техническия университет в Атина. Демонстрацията е смазана, но няколко месеца по-късно пада и военният режим в Гърция.

17-и ноември е повече от национален празник за гърците. Днес студентите отдават почит към загиналите по време на бунта в Атинската политехника преди 43 години. Във всички студентски градове днес има  масови шествия и демонстрации на студенти и ученици. По традиция комунистическата партия води протестите. Отново звучат лозунги отпреди 43 години Хляб, образование, свобода. Към тях има и съвременни призиви като Капиталистите да платят за кризата.

На тържествено заседание в парламента днес лидерите на партиите направиха обръщение към гърците, като свързаха студентския бунт с цената на демокацията. Нито един депутат не се присъедини към студентските шествия, след като младите хора заявиха, че не желаят политическо приствие на демонстрациите.

Посрещнаха с почит само 93-годишния Манолис Глезос, който през 1941 г. сваля германския флаг от Акропола, а доскоро беше и евродепутат от Сириза.

Вследствие на страх от безредици, които често се случват на този ден, самите студенти охраняват демонстрациите, за да не допуснат присъствието на анархисти.

Полицията разположи всички сили за борба с безредиците по централните улици на Атина и Солун и около американските диплонатически мисии.

Гърците обвиняват САЩ за участие във военния преврат и управлението на хунтата. Днес те носят окървавеното национално знаме от убитите студенти в политехниката.

До момента демонстрациите преминават спокойно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!