ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Делян Добрев е обвиняем по мегаразследването "Белене"

| обновено на 18.11.16 в 13:50
Снимка: БГНЕС

Делян Добрев, министър на енергетиката в първото правителство на ГЕРБ, беше призован днес в Столичното следствие, за да бъде обвинен за проекта АЕЦ "Белене".

Добрев вече е обвинен и е с мярка за неотклонение "подписка". Той е петият обвиняем в рамките на месец по започналото през 2014 година мегаразследване.

Бившият енергиен министър в кабинета "Борисов" 1 ще отговаря за умишлена безстопанственост, ощетил е НЕК с малко над 4 и половина милиона евро, защото допуснал тази сума да бъде изплатена на консултантската фирма "Парсънс И енд Си Юръп Лимитед", след като МС и парламентът приемат през 2012 година решение за прекратяване на изграждането на ядрената централа на площадка "Белене". 

С моя подпис беше спряна далаверата "Белене". Някой се опита да ме пришие към Румен Овчаров и Петър Димитров. Истината е, че аз съм от другата страна на Румен Овчаров и Петър Димитров, защото те инициираха тази злоупотреба на хилядолетието, докато моят подпис стои под предложението за спиране - каза Делян Добрев.

Делян Добрев отрече да е извършвал престъпления, както и подписът му да стои под парите, давани на консултанта. Той коментира, че случилото се с него през последните седмици му давало обяснение защо младите хора напускат страната.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че кръгът от обвинеями за "Белене" не е изчерпан. Тя призна, че прокуратурата е забавила обвинението на Добрев, заради предизборната кампания:

Действия от страна на прокуратурата в рамките на тези 30 дни винаги политиците се опитват да го интерпретират през политическите си възгледи. Не искахме действията на прокуратурата да се политизират.

Още двама бивши шефове на НЕК са обвинени по случая – Любомир Велков и Мардик Папазян, а от прокуратурата обещават да има още обвиняеми.

Още по темата чуйте в репортажа на Силвия Великова, излъчен в предаването "Хоризонт за вас".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!