ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Николай Ненчев очаква обвинение за договора за ремонт на МиГ-овете

| обновено на 23.11.16 в 10:33
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев очаква да му бъде повдигнато обвинене заради договора с Полша за ремонт на изстребителите МиГ-29. Ненчев повтори, че договорът за ремонта на МиГ-овете е бил изключително изгоден за България:

Продължавам да твърдя, че договорът, който подписахме с Полша, е на много по-ниска цена. Смятам, че той е част от политиката на НАТО да търсим начин да ограничим въздействието на Руската федерация – нещо, за което се говори почти на всяко едно заседание. Тези последни две години бях подложен на убийствен натиск вероятно заради този тип политика. Мисля си как би се държал следващият министър.

За разпита, свързан с ваксините, заради които беше обвинен министър Петър Москов, Ненчев обясни, че вижда знак в това, че прокуратурата е избрала този показен начин да изясни обстоятелството около така нареченото "неприсъствено подписване" на договора за ваксините. Според него министрите са можели да кажат как са взели решението си например на среща с прокурорите в МС, а не в Столичното следствие. Ненчев поиска време, за да каже какво вижда той в тази активност на прокуратурата сега, след като МС на Бойко Борисов е подал оставка.

През Столичното следствие минаха и вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова и енергийният министър Теменужка Петкова.

Как са били мотивирани 11-те министри, казали "да" чрез подписите си на договора за бартер на ваксини, започна да проверява днес и ще продължи и утре прокуратурата. От четиримата, които бяха в следствието, че са се подписали под решението, повториха пред медиите само Николай Ненчев и Румяна Бъчварова. С уговорката, че става дума за решение от преди година и половина, военният министър си спомни само: Имаше такъв момент, в който се запознах или той ми каза, че има спешна необходимост. 

Вътрешният министър пък обясни, че както и в други случаи, на така наречените неприсъствени решения се доверила на администрацията на Министерския съвет:

Щом е стигнало да се предложи за подпис, се предполага, че всички са си свършили работата по веригата.

Румяна Бъчварова не видя проблем в безпрецедентното призоваване на министри в оставка в следствието: Това е въпрос към прокуратурата защо в този момент…

Знак обаче видя Николай Ненчев, според когото: дали това е нормално - има и такава практика, дали е уважително - в никакъв случай.

Дали има прокурорска офанзива по отношение на отиващото си правителство, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира:

Факт е, че различни лица, включително и от политиците, много често се възползват от действията ни и всяват политически окраски, което не е вярно и ние не се съобразяваме с това.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!