ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Николай Ненчев е обвинен за престъпления по служба

| обновено на 23.11.16 в 16:03
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата обвини военния министър в оставка Николай Ненчев за договора за ремонт на изтребителите МиГ-29. След здравния министър д-р Петър Москов, Ненчев е вторият министър от кабинета "Борисов 2", който в рамките на няколко дни става обвиняем.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че не се притеснява от активността на прокуратурата по отношение на правителството. Министър-председателят в оставка направи коментара си след разпита си в столичното следствие, където даде показания за бартера на ваксини между България и Турция.

Обвинението към Ненчев е за това, че е укрил действащ към април миналата година договор с "РСК-МиГ" за ремонт на българските изтребители, в резултат на което в продължение на няколко месеца изтребителите не са били поддържани, а заради това е спаднал и нальотът на пилотите от ВВС и вместо по установен натовски стандарт от 180 часа през 2015-а година, те са летели едва 33. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти поради разтренираност.

Отделно руската фирма е претърпяла загуби в размер малко над 3,7 милиона евро. Ненчев коментира, че не се притеснява. Декларира, че е спокоен за действията си и нарече обвинението си изненадващо и смешно.

Премиерът Борисов не видя проблем в това, че вече втори негов министър след Ненчев и Москов е с обвинения, а почти целият кабинет от вчера е на разпит зарази бартера с ваксините. Според Борисов това е работата на прокуратурата - да проверява управляващите. Той не намери прилики между действията на държавното обвинение сега и през 2013-а година, когато Борисов за първи път се оттегли от поста, след което последваха проверки и обвинения. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!