ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ВСС не излезе с категорична позиция за статута на Турския съвет на съдиите

Снимка: БГНЕС

След продължителни дебати Висшият съдебен съвет не излезе с категорична позиция за статута на турския съдебен кадрови орган в Европейската мрежа на съдебните съвети. Въпросът дали той да остане наблюдател ще бъде дебатиран на извънредно заседание на Мрежата на 8 декември в Хага. 

Предложението е на Управителния съвет на европейската магистратска организация, заради масови уволнения в съдебната си система, без да се спазват и минималните европейски стандарти за провеждане на дисциплинарните производства срещу магистратите в страната.
Решението за позиция "въздържал се" на българските съдебни кадровици беше взето с гласовете на 10 от тях, включително и главния прокурор Сотир Цацаров. 
Представляващият ВСС Димитър Узунов и Ясен Тодоров гласуваха "против" изключването на Турския съвет на съдиите и прокурорите. 8  бяха "за" отнемане на наблюдателската позиция на турския кадрови орган. 
В рамките на дебата членовете на ВСС поспориха и за това трябва ли позицията им по статута на Турския съвет на съдиите и прокурорите да включва и оценка за действията на Анкара по отношение на случаващото се в съдебната система на Турция. 
В крайна сметка се стигна само до решението за гласуване "въздържал се", което от името на ВСС ще направи Незабравка Стоева.
Първоначалното намерение на Съвета беше да изпрати на срещата на Европейската мрежа и Юлия Ковачева, но след решението "въздържал се", тя отказа да пътува до Хага. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!