ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

В Русе директорът на НЦТХ ще провери случая с починалия след кръвопреливане пациент

Директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Андреев пътува за Русе по нареждане на представител на Министерството на здравеопазването, за да прегледа цялата документация за починалия след кръвопреливане в русенската болница 80-годишен мъж. Вчера стана ясно, че кръвта е била заразена с малария, но не е сигурно, че това именно е причина за смъртта. 
Според д-р Андреев екипът при кръводаряване преценява дали да вземе кръв от даден човек. Пред микрофона на "Хоризонт" той поясни:

Това е преценка на лекаря в момента.  Аз още не съм видял документите, ще ги разгледам и тогава мога да взема становище, но екипът идва при вас, попълвате тази декларация с въпросника за информираното съгласие, почваме да си говорим конфиденциално и вие ми отговаряте или не ми отговаряте на това, което ви питам аз. В края на краищата аз решавам дали да ви допусна до кръводаряване, но вие сте скрили от мен, че имате нещо.
На уточняващ въпрос дали маларията е фактор, който не се изследва, директорът на Националния център по трансфузионна хематология уточни: 
Никъде. Не. В Европа не се изследва. Има маларийна криза, вече две години я няма и се приема, че е излекуван и може да дарява кръв. Това е медицинският стандарт у нас. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!