ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Съдийската колегия на ВСС обсъжда мерки за проблемите в СРС

| обновено на 13.12.16 в 12:20
Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) дебатира по подадената в петък оставка на председателя на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов. До нея се стигна след протест на съдии и съдебни служители от най-големия български съд, недоволни, че съдебният кадрови орган подценява проблемите им.

До включването в дневния ред на оставката на Методи Лалов се стигна от втори опит. Първоначалното намерение на членове на Съдийската колегия беше оставката да се отложи за 10 януари 2017 година. В крайна сметка тя влезе като извънредна.

Продължава дебатът, в който се редуват аргументи, свързани с оставката на Методи Лалов и заместниците му и за провелия се масов протест в петък пред ВСС, насочен срещу политиката на съвета по отношение на съда. По повод съдийския протест председателят на ВАС – Георги Колев, който не беше миналия петък, използва политически препратки. Той направи връзка между създадената на същия ден партия на бившия правосъден министър Христо Иванов и протеста пред Съдебната палата.

След изказването на Колев реакция последва от Соня Найденова, според която гласът на съда и съдебните служители трябва да бъде чут, а проблемите на Софийския районен съд били огромни.

Дебатът продължава, а гласуването на оставката на Методи Лалов предстои.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!