ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

До края на годината ще бъде формирана съдийската колегия, участваща във ВСС

Снимка: БГНЕС

Членовете на следващия състав на Висшия съдебен съвет от съдебната квота ще са ясни до края на юни догодина. За първи път магистратите ще гласуват пряко. 
Според Петата поправка на Конституцията, която раздели ВСС на две колегии, съдийската колегия е вече от 14 члена, сред които са и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, които се избират по друга процедура. По същата се избира и главният прокурор, който е член по право на прокурорската колегия, която пък, се състои от общо 11 члена.  Приетата днес хронограма се отнася до прекия избор на шестима съдии, четирима прокурори и един следовател от професионалната част на следващия ВСС.  Първи своят избор ще направят следователите, а последни - съдиите. 
Съставът на следващото правителство на съдебната власт трябва да бъде допълнен  - ако се стигне до предсрочни избори, от следващия състав на Народното събрание, което с квалифицирано мнозинство трябва да избере  11 членове на Съвета - шестима за съдийската и петимата за прокурорската колегия. Това трябва да стане най-късно месец преди приключване на мандата на настоящия ВСС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!