ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Прокуратурата внесе в съда първото дело срещу министър от кабинета в оставка

Обвинението срещу Николай Ненчев е за щети над 250 000 лева

| обновено на 19.12.16 в 16:36
Снимка: БГНЕС

Военно-окръжната прокуратура в София внесе в съда обвинителен акт срещу министъра на отбраната Николай Ненчев заради сделката за военно облекло, довела, според държавното обвинение, до загуба за министерството на повече от четвърт милион лева. Това е първи обвинителен акт срещу министър от кабинета в оставка "Борисов 2".

Според прокуратурата Ненчев е склонил умишлено подчинения си директор на Дирекция „Инвестиции в отбраната” Венислав Цанов да наруши Закона за обществените поръчки и да осуети подписването на договора за облеклото с победителя, за да отиде той при втория класиран - „Интендантско обслужване”. Николай Ненчев направил това, защото бил обещал на работниците, че ще им даде поръчката, а Цанов изпълнил волята му, за да запази поста си. Поръчката за военното облекло отишла при „Интендантско обслужване” на цена, по-висока от първоначалната с близо 260 хиляди лева. Прокуратурата извежда аргументи за тежестта на престъплението от упоритостта на Ненчев и позицията му на министър.

Новината за това, че военният министър в оставка вече е подсъдим идва на фона на критиките му, включително и като лидер на БЗНС, към главния прокурор, ескалирали, след като само в рамките на три дни Николай Ненчев стана обвиняем за ремонта на МиГ-овете и за облеклото за армията, и даде показания по делото за бартера на турските ваксини, по което обвиняем е колегата му Петър Москов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!