ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Улесняват таксуването и въвеждат масово видеонаблюдение, според дългосрочен план на ЦГМ

Ще се дава възможност за зареждане на карти извън сегашните пунктове

Снимка: sofiatraffic.bg
Какъв е големият и дългосрочен план, който започва да се подготвя в столицата - системата за таксуване и видеонаблюдение в градския транспорт. Какви са ползите за гражданите и за Центъра за градска мобилност (ЦГМ)?

Подготовката за този проект включва технологичен одит на системата в момента и опис на бъдещата, която може да се изгради. Планирана е оптимална реализация с включена поддръжка за 10 години, за да е ясно колко ще струва визията занапред.

Системата ще бъде надграждана и усъвършенствана.

От ЦГМ обещават доста по-разширена възможност за купуване на превозни документи, тъй като в момента наличната мрежа за разпространение на карти и билети не отговаря на изискваният на пътниците. Освен това трябва да се ограничи пътуването гратис и да се осигури лесен начин за купуване на превозни документи - чрез интернет, банков път или чрез по-голяма диструбуционна мрежа.

Христиан ПетровПроцедурата за избор на изпълнител по поръчката за единна система за таксуване в градския транспорт се отваря технически от 2017 година. Ако няма обжалване в рамките на три месеца може да бъде избран изпълнител, а пълното въвеждане на системата трябва да стане между 18 и 24 месеца. Част от състезателните условия е да бъде предложен по-кратък срок. Помислено е и за максимално ангажиране на изпълнителя, към който ще се правят равни месечни вноски  през целия период на договора.

Чуйте повече по темата от Христиан Петров - изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!