ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

МВР и прокуратурата оцениха като много успешна акцията срещу служители на митница "Варна-Запад"

Прокуратурата и МВР оцениха като много успешна вчерашната акция срещу служители на митница "Варна-Запад" и обещаха още подобни операции по линия на противодействие на корупцията. От 25-имата задържани във Варна шестима са с обвинение за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи. В ареста остават шефът на митническия пункт и четиримата началник-смени. Въпреки че именно в него са били намерени 711-те хиляди лева, получени от подкупи, спедиторът е на свобода срещу 5 000 лева, защото е направил пълни самопризнания пред съдия. Това обясни ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев. Ето какво казаха още той, началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова

В това досъдебно производство няма повдигнато обвинение за ръководител, тъй като всички са дотолкова свикнали с тази схема, защото имат интерес от нея, че не е имало нужда някой от тях да бъде лидер - каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Групата беше изключително конспиративна. Членовете на тази група се държаха изключително нагло и безпардонно. Аз съм оптимист, че въпросните извършители в кратък срок ще получат справедлива присъда - коментира началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Това, което ми писаха колегите, които бяха там, е пренебрежително и за тях не представлява проблем тази ситуация. В СРС-та има всичко, за което може да си мечтае един прокурор или разследващ. Вярвайте ми! - обясни ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев.

Участниците в престъпната схема - и обвинените, и тези, които са проговорили пред разследващите, събирали по 1500 лева на контейнер със стока, за да спестят детайлна проверка, разтоварване и престой, които стрували пари. Всеки месец в дома на един от задържаните се е отчитало събраното от всяка от 4-те смени и се е разпределяло от шефа на пункта надолу по веригата. Според запознати, срещите ставали в детската стая в дома на задържания, която обаче била поставена под контрол, имало и листове с описания на събраните суми.

Иван Гешев и Ивайло Спиридонов се възмутиха от поведението на задържаните:

Държаха се изключително нагло и безпардонно, което означава, че тези престъпления са ги вършили от доста време. Тази ситуация за тях не представлява проблем.

Групата е ударена по-миналата нощ, когато е задържан спедитор със 711 хиляди лева, месечният оборот на пункта. Той е на свобода срещу 5 хиляди лева:

Направил е пълни самопризнания, съдействал е на разследването.

За свободата на останалите петима задържани шефът на митническия пункт и четиримата началник-смени, ще решава утре Специализираният наказателен съд. Шефовете на спецпрокуратурата и ГДБОП предупредиха, че това е само началото на акциите им срещу корупцията и те щели да продължат, въпреки критичните гласове срещу спецпрокуратурата и антимафиотите. Гласове, които:

Изпитват някакви притеснения от дейността на ГДБОП и специализираната прокуратура - според прокурор Иван Гешев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!