ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Започва кампания срещу шофирането в нетрезво състояние

Снимка: БГНЕС

Лигата на отговорните и Българската асоциация на пострадалите при катастрофи организират кампания срещу шофирането в нетрезво състояние с връчване на касови бонове за 15 хиляди лева.

Касовият бон на тази стойност ще се връчва на клиенти в различни нощни заведения с цел да  напомни на шофьорите, че изборът е в техни ръце и за високата цена, която струва грешно взетото решение, обясни председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владо Тодоров:

Когато в България шофьорите пият и след това се качват на автомобила, последиците им се струват много абстрактни. Знаят, че ако ги хванат, вероятността да им вземат книжката е много голяма, но не осъзнават, че доста по-сериозни суми ще платят, ако предизвикат пътен инцидент. При всички случаи, когато има употреба на алкохол, много често се стига до катастрофа, но хората не знаят какво ги чака... А ги чакат десетки хиляди лева разходи.

Касовата бележка идва, за да напомни на хората, решили че могат да шофират след като са пили, че сметката след това ще я плащат те:
Истината е, че при един пътен инцидент, когато има увредено имущество или когато има пострадали хора, застрахователите не плащат обезщетения - нито каско, нито гражданска и в този случай парите се дават от джоба на пияния шофьор. 

Сметката, която не искаш да платиш, е част от кампания за социална отговорност,
 допълни мениджърът на проекта Васил Николов и обясни защо е избран точно този начин да се убедят шофьорите, че не трябва да застават зад волана, когато са употребили алкохол:
Много е важно производители, вносителите и дистрибуторите на алкохол да бъдат отговорни към пазара и потребителите. Решихме да изберем този подход, защото една подобна акция кара хората да се замислят - има едно време между виждането на самата касова бележка и цената, обозначена на нея, която наистина е стряскаща. 

Подробности можете да чуете в репортажа в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!