ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Детето от Бургас с усложнения от варицела остава под лекарско наблюдение в "Пирогов"

Снимка: БГНЕС

Лекарите от "Пирогов" преместиха от детска реанимация в отделението по детска коремна хирургия 5-годишното момченце от Бургас, което постъпи преди седмици в тежко състояние и с усложнения при варицела.

Противно на мнението, че варицелата е просто шарка, екипът от лекари в "Пирогов", сформиран след искане за републиканска консултация от колегите им от Бургаската болница, трябва да овладее дете в тежко състояние.

Варицелата е инфекциозно заболяване, което води до изключително тежки изменения в имунитета, особено ако има друга подлежаща инфекция, каквато ни съобщиха родителите на детето. През месец септември по повод на друго заболяване те са изолирали от носоглътката му болестотворен бактерий. Детето е имало друга шарка, обясни професор Надежда Гаврилова, ръководител на Клиника по детска анестезиология и реанимация на Университетската многопрофилна болница за спешна медицина "Пирогов”.

Детето беше преведено с екип на ВМА с медицински самолет със сепсис на левия крайник и лявата ръка, но и с опасност да загуби крака си. След провеждане на комплексно антибиотично лечение и множество интервенции, то е добре, увери шефът на детското коремно отделение доктор Стефан Стойнов.

Извънредно трудни бяха решенията, които трябваше да вземем предвид тежкото му състояние, допълни хирургът проф. Иван Поромански.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!