ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Съдии от СРС протестираха пред сградата на ВСС

| обновено на 26.01.17 в 15:27
Съдийският протест пред ВСС
Снимка: БТА

Висшият съдебен съвет не излезе с официална позиция по критиките и препоръките във вчерашния доклад на Европейската комисия за състоянието на съдебната реформа. Съдебните кадровици останаха без позиция и за провелия се под прозорците им втори протест на съдиите от Софийския районен съд.

Съдиите протестираха заради отхвърлената кандидатура за временен шеф на съда на Албена Ботева, около която се бяха обединили да ги ръководи до избор на титулярен ръководител. Основното им недоволство беше срещу липсата на аргументи, с които мнозинството в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отхвърли тази кандидатура:

То беше притеснително, защото мнозинството от съда подкрепя съдия Ботева. Членовете на Съвета казаха "Тя има качествата, но въпреки това ние няма да я изберем", каза съдия Анелия Щерева.

Съдия Петко Петков заяви:

Не очакваме нито да бъдем поканени, нито смятаме, че имаме какво повече да си кажем с ВСС.

Лозан Панов                                       Снимка БТАПри районните магистрати, които останаха за около час пред Висшия съдебен съвет, слязоха само Калин Калпакчиев и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Панов имаше резерви към първия им протест през декември, но днес той видя връзка между съдийското недоволство и констатацията от вчера на Брюксел за спорни кадрови решения на настоящия състав на ВСС:

Няма значение какви стратегии, програмни документи ще пишем, след като тук по важни въпроси, кариерно израстване, избор на административни ръководители се взимат решения, в които надделява егото на членовете на ВСС.

Докладът на Брюксел днес беше коментиран пред медиите, но в лично качество само от Панов и от члена на прокурорската колегия Юлиана Колева. И двамата смятат, че всичко, което може да бъде направено до края на годината, зависи само от отиващия си Висш съдебен съвет. Ръководството на прокуратурата обаче съобщи чрез мейл, че докладът на Европейската комисия е реалистичен и обоснован, с ясно формулирани препоръки. От него става ясно, че темпът и задълбочеността на реформите зависят от множество фактори, включително и от адекватно законодателство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!