ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Прокуратурата: Резултатите от референдума трябва да са задължителни за депутатите

Снимка: Радио Шумен

Според прокуратурата резултатите от референдума, иницииран от екипа на Слави Трифонов, трябва да са задължителни за народните представители.

Тезата защити ръководителят на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, която се яви от името на държавното обвинение по делото, което шоуменът води срещу Централната избирателна комисия във Върховния административен съд. Макар и с друг прочит на закона, Ася Петрова подкрепи тезата на хората на Слави, че спорните близо 12 500 бюлетини без плик трябва се считат като част от избирателната активност, а не да бъдат извадени от нея. А те са повече от необходимите 12 000 гласували, за да бъде преминат прагът, който превръща допитването в задължително.

Гласували са повече от 3 501 000 в референдума, тоест повече от гласувалите на последните парламентарни избори.

След като чу позицията на прокуратурата, Тошко Йорданов от екипа на Слави Трифонов призова:

Ако приемем, че съдът приеме нашите аргументи и аргументите на прокуратурата, следващото Народното събрание просто трябва да приеме трите закона, да ги оформи юридически, след което, по живо, по здраво, да се разпусне и българският народ да си избере едно легитимно народно събрание.

На обратното мнение е ЦИК. Решението на съда се чака до две седмици, но то ще може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

Още в сряда, най-късно, трябва да стане ясно как ще се реши драмата с машинното гласуване на 26 март.  Мартин Димитров от "Нова република" и Румяна Сидерова от ЦИК влязоха в задочен спор по въпроса какво точно има предвид Изборният кодекс с израза "избирателят може да гласува". Димитров заяви:

Означава, че може да направи избор между машинно гласуване и старият начин - с хартиени бюлетини. Тоест, императивна е възможността да има двата начина на гласуване и избирателят да избере между двете.


Сидерова каза:

"Може" не е равно на "има право". Може значи, че аз, като избирател, решавам как да гласувам, когато има създадена такава възможност

Според Комисията машинното гласуване ще е опция само в 500 изборни секции, защото няма време да се осигурят машини за всичките 12 000. Според бившите депутати около Радан Кънев обаче ЦИК няма право на преценка и е длъжна да осигури на избиратели сами да решат – с бюлетина и или машинно да гласуват, а това е било ясно още през 2014 година.

Репортажа на Силвия Великова за предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!