ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Съдия Вера Чочкова прекрати делото срещу дисциплинарно уволнената съдия Румяна Ченалова

| обновено на 03.02.17 в 15:22
Снимка: БГНЕС

Съдията от Софийския градски съд Вера Чочкова прекрати делото срещу дисциплинарно уволнената съдия Румяна Ченалова. Тя беше пратена на съд за длъжностно престъпление и за престъпление по служба.

И двете престъпления са свързани с действия на Ченалова по гледан от нея търговски спор между фирмата "Обединени Енергийни търговци“ и НЕК. Прокуратурата твърди, че тя е извършила 14 отделни нарушения, а целта й - да набави облага за частната фирма. Едно от нарушенията например е, че делото започнало, преди фирмата да внесе задължителната държавна такса. В същото време обаче по сметките на НЕК били запорирани над 6 милиона. Така Ченалова е облагодетелствала частната фирма, а е ощетила НЕК, твърдят от прокуратурата.

След прочит на обвинителния акт и събраните в 18 тома доказателства съдия Чочкова не е открила данни за извършено престъпление и затова е прекратила делото, съобщиха от Софийския градски съд.

Съдия Вера Чочкова е прекратила делото, заради наличието - според нея, на някои абсурди в обвинителния акт. Тя напомня, че съдиите имат т. нар. функционален имунитет относно пряката си работа, а обвиненията  срещу Ченалова са свързани именно с нейни действия или бездействия като съдия - докладчик , плюс това ги намира за  несъставомерни. 

Разпореждането й може да бъде протестирано пред Софийския апелативен съд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!