ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ВАС отмени решението на ЦИК за референдума

ЦИК трябва да се запознае с мотивите за решението на Върховния административен съд и ще се съобрази с него

| обновено на 10.02.17 в 17:11
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд отмени решениетo на Централната избирателна комисия за референдума. Решението на тричленния състав не е окончателно.

Според съда ЦИК неправилно е определила броя на участвалите в гласуването, защото е отчетен само броят на намерените в кутиите за гласуването пликове 3 488 588. 
Вместо това, съдът отчита, че липсата на плик може да се дължи на различни причини. Върховните съдии се съгласяват със заключението на вещите лица, че броят на участвалите в допитването граждани трябва да е 3 489 080. За да бъдат приети за задължителни резултатите от референдума, трябваше да има поне 3 500 585 действителни бюлетини. 

Решението на тричленния състав на ВАС подлежи на обжалване с касационна жалба в 14-дневен срок.

ЦИК трябва да се запознае с мотивите за решението на Върховния административен съд и ще се съобрази с него, каза говорителят Александър Андреев
За да мога да коментирам решението на Върховния административен съд, следва Централната избирателна комисия да се запознае с решението и с мотивите към него, за да може оттук нататък вече ако има указания, които следва да бъдат изпълнени, то ние да ги изпълним. В момента, в който то бъде получено в Централната избирателна комисия, то ще бъде внесено в дневния ред на комисията и тя ще го разгледа и ще се съобрази с решението.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!