ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

СГС осъди двама бивши директори на БДЖ

| обновено на 14.02.17 в 17:49
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд осъди на 4 години затвор Олег Петков, ръководил БДЖ от 2006 до 2008 година. Наследникът му на поста Христо Монов получи тригодишна условна присъда с петгодишен изпитателен срок. И двамата са лишени от право да заемат длъжности, свързани с управление на държавно и общинско имущество. 

Четири години затвор и пет години извън управлението е наказанието за Олег Петков, затова, че е ощетил Държавните железници с над един милион и триста хиляди лева  - сума, представляваща платени транспортни разходи  за доставка на вагони в нарушение на Закона за обществените поръчки.

Три години условно с петгодишен изпитателен срок и четири години, извън управлението на държавно и общинско имущество, е наказанието на Христо Монов. Щетата е много по-малка - малко над 201 000 лева, колкото е платено за извършване на транспортни разходи за доставка на вагони по два договора за обществена поръчка.
БДЖ влезе в интереса на прокуратурата през 2009 година след поредица от  инциденти на релсите и в началото на мандата на първия кабинет на Бойко Борисов. Първи на прицел на разследващите попадна Монов с внос на скъпи вагони втора употреба от Швейцария. Делото срещу него започна през 2011 година и все още не е приключило на първа инстанция.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!