ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Протестът на фермерите в Гърция пред финал?

Снимка: БГНЕС

След почти месец блокади по магистралата, днес гръцките фермери протестираха мирно пред парламента в Атина. Полицията не допусна трактори в центъра на столицата, която беше блокирана от полицейски части.

Хиляди фермери от цяла Гърция пристигнаха с автобуси и фериботи в столицата, за да покажат недоволството си от политики, които обещаваха да извадят Гърция от кризата. Резултатът е вече осем години непрекъснато покачване на данъците на земеделците. Увеличиха се осигурителните вноски, повиши се възрастта за пенсиониране, намален е необлагаемият доход, а субсидиите всяка година са по-малко. При някои производители данъците достигат до 45%.

Силно е присъствието на земеделците от Крит, които за поредна година показаха, че са единни и добре организирани. Отношението на всички политически сили към тях е по-различно, защото в повечето случаи именно гласовете от Крит решават изхода от парламентарните избори. А Крит даде пълно доверие два пъти на правителството на Сириза и днес се чувстват предадени.

Поради силното напрежение и видимо недоволство на гръцките фермери, никой от депутатите от парламентарните партии не рискува да се появи на протестите. Единствено лидерът на комунистическата партия Коцумбас беше приет от протестиращите: Фермерите, които виждате днес на протестите в Атина, дават ясен сигнал срещу политиката на правителството, срещу катастрофалната политика на Европейския съюз, които унищожават аграрния сектор. Принуждават хората да напускат земята, която обработват. Виждате и подкрепата от работническата класа в други сектори. Ние ще победим, защото сме единни.

Тракторите по блокадите остават до срещата утре с вицепремиера Драгасакис. Забелязва се вече умора и сред фермерите, а това предполага, че идва края на тазгодишните протести с малки отстъпки от страна на правителството по исканията на земеделците.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!