ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Правят проверки за лекарствата, липсващи от дълго време на пазара

Започват проверки за лекарствата, които от дълго време липсват от пазара. Това стана ясно след среща в министерството на здравеопазването, на която се обсъждаха начини за преодоляване на кризата с недостига на инсулин, лекарства за епилепсия, ревматоиден артрит и други медикаменти.

Десетки хиляди пациенти на инсулин срещат затруднения в последния месец в снабдяването си с този медикамент. Това важи и за болните с епилепсия, с ревматоиден атрит и с други заболявания. Експертите обясниха, че причината за това е ниската цена на тези лекарства у нас и изнасянето им зад граница.

Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев изходът е да се направят в бъдеще законови промени, с които да се забрани износът на лекарства, докато не се задоволят вътрешните потребности на страната.

Според фармацевтичния бизнес паралелният износ е законен, дори фирмите внасят два пъти повече от необходимите количества за страната, но заради европейската директива за свободно движение на стоки и услуги, продажбата им навън е постоянна практика.

Държавата следва да предприеме промени, обединиха се и двете страни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!