ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Росен Плевнелиев беше удостоен с наградата "Приятели на Израел"

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) стана носител на голямата награда „Приятели на Израел“ за 2016 година за активна и последователна подкрепа към еврейския народ и държавата Израел. Наградата беше връчена на тържествена церемония в Ерусалим с участието на президента на Израел Реувен Ривлин и в присъствието на представители на най-влиятелните еврейски организации по света. Наградата се присъжда на личности с международен принос за разбирателство в обществата, които се противопоставят на използването на езика на омразата и на антисемитизма като средство за налагане на вражда между нациите. Носители на наградата за 2015 г. са президентът на САЩ Джордж Буш (2001-2009) и Принц Албер II на Монако.

Приемам тази награда от името на целия български народ, който преди 70 години даде пример на света със своя кураж и човечност. Посвещавам тази награда на всички българи, които със своята активна гражданска позиция спасиха живота на своите еврейски приятели, застрашени от депортация в нацистките концлагери на смъртта. Нашето истинско приятелство се доказа и при терористичния атентат в Сарафово, който преодоляхме заедно и станахме по-силни и по-сплотени, заяви Плевнелиев, след като получи наградата "Приятели на Израел". 
Специалната церемония по присъждането на годишната награда се проведе в музея "Приятели на Израел", който показва личности от световната история като Хари Труман, Уинстан Чърчил, Оскар Шиндлер, допринесли за спасението на евреите по света и за разбирателство между хората. 
В рамките на визитата си в държавата Израел президентът Плевнелиев ще се срещне с президента Ривлин, който през лятото на 2016 г.  беше на държавно посещение в България и заедно с Росен Плевнелиев откриха паметник на спасението, посветен на българската еврейска общност, спасена в годините на Втората световна война. Росен Плевнелиев ще посети и Центъра за мир „Перес“ в Тел Авив, където ще се срещне с Хеми Перес - син на покойния израелски президент и държавник Шимон Перес и председател на Борда на директорите на центъра, съобщиха за "Хоризонт" от екипа на Росен Плевнелиев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!