ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Лозан Панов поиска дисциплинарно наказание за съдия Даниела Врачева заради казуса с кмета на Галиче

Съдебният състав, който промени мярката за неотклонение на Чоков и сина му, е бил определен в нарушение на принципа на случайното разпределение на делата

Лозан Панов
Снимка: БГНЕС

Председателят на ВКС Лозан Панов поиска дисциплинарно наказание за съдията от Специализирания апелативен съд Даниела Врачева заради казуса с пускането от ареста на кмета на Галиче Ценко Чоков.

Проверка, възложена от Панов, установи, че съдебният състав, който в средата на февруари промени мярката за неотклонение на Чоков и сина му, е бил определен в нарушение на принципа на случайното разпределение на делата. 

Резултатите от проверката бяха оповестени миналата седмица, а днес осем от членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет поискаха да се проведе дебат по темата.

След като председателят на Върховния касационен съд се съгласи това да бъде първа точка в днешния дневен ред, изненадващо предложителите поискаха темата да бъде отложена за следващия вторник. Въпреки съпротивата да се говори за това още днес, Лозан Панов все пак успя да каже:

Установи се нарушение от практиката на Апелативния специализиран съд по отношение разпределението на делата. Ще внеса предложение за налагане на наказание на съдия Врачева, която е разпределила дело номер 34 от 2017 година.

Иначе – кметът на Галиче остана на свобода само седмица. Специализираният наказателен съд го върна в ареста, след като свидетели се оплакаха, че ги натискал да се откажат от показанията си срещу него.

Още по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!