ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Всяко пето дете в България има гръбначно заболяване

Снимка: Петко Котларски

Всяко пето дете в България има гръбначно заболяване, каза пред "Хоризонт" доцент Васил Яблански. Сдружение Спортен клуб "Шарк" си е поставило за цел да развива спорта при децата с увреждания, с гръбначни изкривявания и наднормено тегло. Освен това в момента се  извършва проследяване на гръбначните изкривявания при най-малките деца. БНР е медиен партньор на проекта.

Идиопатичните сколиози при децата са 80 на сто от всички гръбначни заболявания при подрастващите, каза доц.Васил Яблански от болница "Токуда": 

Това са сколиози или изкривявания на гръбнака, които са с неясна генеза, не е ясно какво ги причинява. Те са 80 процента от всички гръбначни изкривявания в детска възраст и епидемиологичните данни за това заболяване варират между 3 до 5 процента от популацията в детска възраст.

Сдружение "Спортен клуб Шарк" организира кампания, която включва спортни лагери за профилактика на тези заболявания, обясни управителят на Сдружението Даниела Садикова:

В момента правим основно скринингови изследвания за проследяване на изкривяванията при децата от най-ранна детска възраст, а именно в детските градини. Започнахме и кампания да обхванем няколко училища преди края на учебната година.

Спортните лагери ще бъдат през април и юли.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!