ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

НЗОК: Събраните досега данни от пръстовите отпечатъци за постъпване в болница ще бъдат защитени

Снимка: Радио Шумен

От Здравната каса увериха, че събраните досега данни от пръстовите отпечатъци за постъпване в болница ще бъдат защитени от злоупотреби. Съдът вече отмени окончателно събирането на такива отпечатъци. 

Директорите на болници ще трябва да съберат на съхранение купените устройства за идентификация. 

Близо четири милиона лева похарчиха болниците, за да въведат пръстовия идентификатор. Още с въвеждането им и до момента пациентите се приемат по двата начина - с лична карта и с новите устройства, така че затруднения с отпадането им няма да има, посочи доктор Методи Янков, управител на болница "Сердика".
В минутата, в която Здравната каса спре софтуера, ние няма да изпитаме никакви трудности, напротив ще изпитаме облекчение, защото е една излишна дейност и се оказа, съдът я довърши.

От своя страна пациентите са доволни с отпадането на пръстовата идентификация:
Много трудности имахме с пръстовите отпечатъци, много чакане. Предвид състоянието, когато постъпваш в болницата, не е просто една досадна опашка, а наистина е свързана с много неудобства.

Подуправителят на НЗОК доктор Димитър Петров съобщи, че най-вероятно ще се вземе решение, данните от пръстовата идентификация да бъдат унищожени.
Ние ще направим всичко възможно първоначално да запазим максимално сигурността на тези данни, което ще стане практически със запечатването им през спиране на достъп до интернет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!