ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Прокуратурата се стреми да изготви обвинителния акт по аферата "КТБ" до лятната съдебна ваканция

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ще се стреми да изготви обвинителния акт по аферата "КТБ" до началото на лятната съдебна ваканция.

Дали това ще стане, зависи от поведението на обвиняеми и на адвокатите, заяви ръководителят на Специализираната наказателна прокуратура и наблюдаващ прокурор по делото - Иван Гешев.

Препятствията произтичат от големия брой обвиняеми - 18 и над 20-те адвокати. И особено от статута на задочно разследван на банкера на Цветан Василев, който има няколко защитници,  а пък и те отказвали да приемат да им бъдат предявени материалите по делото.  Но - декларира Иван Гешев, прокуратурата има резервен вариант - ако защитниците на собственика на фалиралата КТБ продължават да бавят процеса, прокуратурата ще връчи  материалите по делото чрез поемни лица, за да бъде спазена точно законовата процедура:

Стремим се да им гарантираме напълно правата, защото се чувстваме потиснати, ако им нарушим правата и ние държим да бъдат спазени всички права.
 
Що се отнася до продължаващото вече повече от две година мълчание от страна на сръбските власти  на искането Цветан Василев да бъде екстрадиран в България, Иван Гешев призна за безпрецедентна липсата на каквато и да било комуникация със сръбската страна:

За мен това е единственият случай, когато ти задаваш въпроси и съответна страна по екстрадиционно производство не благоволява да отговори по никакъв начин, поне така от възпитание. За мен това, да кажем, е странно, показателно, както искате го разберете.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!