ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Д-р Семерджиев: Прокуратурата ми е повдигнала обвинение заради това, че си вършех работата

Илко Семерджиев
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев твърди, че прокуратурата му е повдигнала обвинение заради това, че си е вършел работата. Семерджиев е категоричен, че като работодател е имал всички правомощия да уволни директора на Изпълнителната агенция по лекарствата.

От Министерството на здравеопазването разясниха в писмо до медиите, че във връзка с продължаващите свободни интерпретации на казуса с повдигнатото обвинение на министъра на здравеопазването, министърът е работодател на директора на ИАЛ и уволнението не е заплаха, а правомощие, което може да бъде упражнено по целесъобразност, включително и без обяснения, на основание чл. 19а от Закона за администрацията. Въпреки че на 27.03.2017 г. директорът на ИАЛ не е подал доклад до министъра по случая, включително и за твърдяното наличие на конфликт на интереси, такова уволнение не е извършено.

Това показва, че подобна заплаха не е съществувала, напротив - имало е изискване към директора да изпълнява длъжностните си задължения, които във времето не са били реализирани ефективно и коректно. Що се касае до твърдението, че министърът може да направи и други неща, това също е част от неговите правомощия, а именно да възложи например проверка от инспектората на МЗ, каквато от 2014 година не е правена в ИАЛ, пише още в писмото.

Второ - установяването на наличие на конфликт на интереси не е от компетенциите на директора на ИАЛ. Това се установява от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Трето - още преди три години Асена Стоименова е отстранила заемащия длъжността зам.-директор на ИАЛ и оттогава досега такъв не е назначаван въпреки изричния регламент в Устройствения правилник на агенцията.

Четвърто - не става ясно защо директорът на ИАЛ вместо да докладва на министъра съгласно поставеното изискване пише сигнали до прокуратурата.

По повод действията на Специализираното звено "Антикорупция" в писмото се цитира мнението на Илко Семерджиев, че това е очевиден опит делото да остане непублично, а истината скрита.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!