ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Министерството на правосъдието оттегли спорните законодателни предложения

Висш служител в министерството е уволнен за злепоставяне на институцията

| обновено на 05.04.17 в 21:11
Снимка: БГНЕС

Правосъдното министерство оттегли предложенията, въвеждащи тримесечна уседналост на изборите за парламент и президент.

Проектът, който вчера беше качен за обществено обсъждане, е свален от сайта на ведомството от министъра на правосъдието Мария Павлова

Заради публикуването им е уволнен директорът на Дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев. Той е отговарял за проектопромените в Закона за българското гражданство и промените в Изборния кодекс в частта "Заключителни разпоредби". Уволнен е, защото, според прессъобщението на правосъдното министерство, умишлено злепоставил институцията, публикувайки предложенията на сайта й, без да ги е съгласувал с министъра.

Самият Талев заяви, че текстовете, качени на сайта на правосъдното министерство, са съгласувани с министъра Мария Павлова и заместник-министъра Деница Митрова, а изискването за уседналост от три месеца е било включено в проекта по настояване на президентството:

Лично президентът каза, че спешно трябва да се направи, в рамките на деня, трябва да се въведе уседналостта. С главното участие на секретаря на президента по правни въпроси и други негови съветници бяха изготвени тези текстове. Те ни бяха изпратени по електронната поща, връщайки се в министерството на правосъдието вече, да докладвам тази преписка на министъра и ресорния заместник-министър, каза Любомир Талев пред БНТ. Това е станало на среща, на която са присъствали президентът Румен Радев и правният му секретар Емилия Друмева. Нейният коментар беше, че е консултирала проекта, но не е негов автор.

Министър Мария Павлова е установила, че  в промените в Закона за българското гражданство и Изборния кодекс има поредица от несъвършенства - и в текстовете, и  в мотивите към проекта, но и несъответствия с Конституцията. Точно обратното се твърдеше вчера - че предложенията са в синхон с решението на Конституционния съд по темата "уседналост", т.е. в изискването да си бил в България три месеца преди всеки вот, за да гласуваш, няма противоречие с основния закон. Целта им била да се уеднаквят правилата за провеждане на всички видове избори. 

Пак вчера от екипа на Мария Павлова отказаха коментар, докато не приключи общественото обсъждане, за което бяха определени 14 дни и нямаше и знак дори, че става дума за несанкционирано появяване на пакета от законодателни предложения, даващи нови правомощия на прокуратурата да иска от ЦИК да анулира регистрация на участници в изборите, въвеждащи задължителна декларация за всеки участник да агитира само на български език . 

Внезапната поява на предложения за съществени законодателни промени на финала на мандата на служебното правителство и без действащ все още парламент беше разпозната като реакция на съмненията за турска намеса в предсрочните избори, но и като изпълнение от правителството на предизборни ангажименти, поети от президента Радев.
В опита да реагират на общественото напражение - с оттегляне на промените и с едно уволнение, от правосъдното министерство огласиха каква е била първоначалната идея по отношение на уседналостта - тя да не се отнася до българите, живеещи на територията на ЕС, което пък провокира въпрос в социалните мрежи: какво се случва с правата на стоте хиляди българи, които до две години заради Брекзит ще са вече от категорията без право на глас, ако не са живеели у нас три месеца преди вота.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!