ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

За два дни са дарени 18 тона хранителни стоки за кампанията „Великден за всеки"

Снимка: БГНЕС

Само за два дни над 30 фирми са дарили 18 тона хранителни стоки за близо 90 хиляди лева. Акцията е част от кампанията на обществения защитник „Великден за всеки - дари празник на баба и дядо“, насочена в подкрепа на възрастните хора. 
Омбудсманът Мая Манолова заяви, че дарените храни са от производители в сферата на млекопреработвателната и месната индустрия, както и от няколко вериги магазини за хранителни стоки:

Тази кощунствена практика  - да се унищожават храни, вместо да се даряват, ще бъде прекратена. Просто досега и за бизнеса, и за търговците беше по-изгодно да унищожат една храна, отколкото да я дарят и тя да стигне до трапезата на гладните. Най-голямото постижение на тази кампания  е, че тя реално с това действие се превръща от еднократен акт в процес - тоест производителите и търговците през цялата година да даряват, и то разнообразни, храни за нуждаещите се хора в България.

Над 670 хиляди тона храна се унищожават годишно у нас, каза директорът на Българската хранителна банка Цанка Миланова. Тя посочи и какво ще съдържат пакетите с дарения за възрастните хора : 
Разнообразен пакет можем да предложим днес, като започнем от свежи зеленчуци, млечни продукти, трайни пакетирани храни, козунак, както подобава за настъпващите великденски празници, напитки, брашно и много други неща.

Днес част от дарението ще бъде предоставено на Клуба на пенсионера и на хората с увреждания в с. Бусманци. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!