ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Турците гласуват на референдум за конституционни промени

| обновено на 16.04.17 в 15:22
Снимка: Мариян Карагьозов

Турция е пред исторически избор. В цялата страна вече тече вотът "за" или "против" промените в конституцията. 55 300 000 души имат право на глас в над 167 000 секции.  Очаква се рекордна избирателна активност от над 80 процента. За нормалното протичане на процеса в цялата страна се грижат почти 400 000 души от силите за сигурност.

Изборният ден започна в 7 часа в източните, някои черноморски и южни провинции и час по-късно в останалите области на страната. В по-голямата част от страната ще се гласува до 17 часа.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е оптимист, че страната му ще направи очаквания избор в референдума за промяна на Конституцията и за увеличаване на правомощията на президентската институция. 

Надявам се, че щом избирателните секции бъдат затворени и гласовете преброени, Турция ще поеме към бъдещето, като направи очаквания избор. Вярвам, че моят народ е разумен, ще прецени кампанията, която беше водена досега и ще продължи към бъдещето със здрав разум. Общественото допитване е за нова система на управление в Турция, за избор за промяна и преход. В този избор, ако Аллах пожелае, вярвам, че народът ще реши да отвори пътя към много по-бързо развитие, каза Ердоган, след като гласува в избирателна секция в Истанбул.

Премиерът Бинали Йълдъръм упражни правото си на вот в Измир.

Нашият народ дава своя глас в мир, братство и взема решението си по цивилизован начин. Резултатите ще излязат, след като урните бъдат отворени тази нощ. Ще покажем най-високо уважение, независимо от резултата. Решението на нашата нация е най-доброто решение. Благодаря ви, каза той.

Гласуваха още вътрешният и военният министър Сюлейман Сойлу и Фикри Ъшък. В изказванията си след вота политиците от управляващата партия акцентират върху това, че демократично взетите решения на народа са най-добрите.

Лидерите на опозиционните партии в Турция гласуваха с "не" на референдума за промяна на Конституцията на страната, предаде Ройтерс. Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу заяви, че днес се решава бъдещето на Турция.

Днес гласуваме за съдбата на Турция. Всички наши граждани ще отидат до избирателните урни и ще гласуват отговорно. Много съм щастлив. Надявам се, че ще има добър резултат и ще имаме възможност да обсъдим другите основни проблеми на Турция. Благодаря на всички ви, каза той.

Лидерът на Партията на националното действие Девлет Бахчели призова за масово участие на турците в референдума.

Политиката в Турция отива към нова структура. По тази причина, както се изисква от нашата демократична култура, хората трябва широко да се включат в този вот и да представят избора си, заяви Бахчели.

Преди референдума и двете партии водиха кампания против промяна на Конституцията. 

Конституционните промени се обсъждат откакто бившият премиер на страната Реджеп Тайип Ердоган беше избран за президент през август 2014 г. Процесът обаче беше силно ускорен след опита за преврат през юли миналата година. Пакетът с 18 предложения на 21-ви януари събра парламентарна подкрепа от 339 души, която обаче не е достатъчна за автоматичното му влизане в сила. Затова се наложи одобряване чрез всенародно допитване, което се провежда днес.

Гласуването на референдума в Турция е съпроводено от информации за инциденти и нарушения. В двора на селско училище в провинция Диарбекир е избухнала семейна свада със стрелба, при която са убити двама души, а един е тежко ранен. Опозиционният вeстник "Джумхуриет" публикува видео, на което се вижда как предварително се подпечатват бюлетини с отговор "да“. Сайтът "Демократ хабер" съобщава за подобен случай в южния град Рейханлъ, където имало бюлетини с предварително отбелязан вот. В три района на Истанбул гласове са обявени за недействителни заради правени в изборните стаички снимки.

Разликата в подкрепата за двете мнения е малка и крайният резултат ще зависи от фактори като мобилизацията на двата лагера, брой на колебаещите се, избирателната активност, както и на гласовете от чужбина. Наблюдатели отбелязват, че турците в Европа ще понесат последиците от влошените преди референдума връзки между Турция и някои западни страни.

Според финансови анализатори ако победи отговорът "да", лирата ще поскъпне спрямо долара до нива от малко над 3.5 лири за долар. Но при отхвърляне на поправките в основния закон, може да се очаква политическа нестабилност и предсрочни избори, което ще доведе до спад на лирата до 3.9 лири за долар и загуба на пазарна капитализация на турските активи, търгувани на борсите.

Проучванията на общественото мнение показват малка преднина за хората, които ще гласуват с "да" за реформите, които ще заменят турската парламентарна демокрация с голяма президентска власт. При победа на  привържениците на реформите, Реджеп Ердоган може да остане на власт най-малко до 2029 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!