ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Неофициални резултати от референдума в Турция сочат преднина за гласувалите за изменение на Конституцията

| обновено на 16.04.17 в 20:09

При 95,5 процента преброени бюлетини от референдума в Турция 51,62  на сто от гласувалите са подкрепили промяна на Конституцията, предаде Анадолската агенция. Според частичните резултати 48,38 процента от избирателите са гласували с "не". Неофициалните данни, цитирани от Анадолската агенция, сочат, че по-голям процент от гласувалите в централен Анадол са одобрили измененията. Мнозинството от гласоподавателите в регионите край Егейско море и в югоизточната част на страната, населена предимно с кюрди, са били против. 50,10 процента от избирателите в столицата Анкара са гласували с "не", според преброени 93,65 процента от бюлетините, съобщава телевизия НТВ. Според последните данни 51,05 от избирателите в най-големия турски град Истанбул са гласували с "не" на всенародното допитване.

Над 86 на сто от имащите право на глас са участвали в референдума в Турция за промяна на Конституцията, обяви телевизия Хабертюрк.

Първите официални резултати от вота в Турция се очакват около 21 ч.

Ако промените бъдат одобрени, правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган ще бъдат значително увеличени. Проучванията на общественото мнение показват, че има малка преднина в подкрепа на измененията. Според Ердоган и поддръжниците му те са необходими, за да може страната по-добре да се справя с политическите предизвикателства и проблемите със сигурността. Опонентите му обаче твърдят, че това ще бъде стъпка към авторитарен режим. 

Опозицията в Турция изрази недоволство от решение в последния момент на Висшата избирателна комисия да се приемат неподпечатани бюлетини като валидни вотове.

В съобщение на сайта на комисията часове преди затварянето на избирателните секции се посочва, че тя ще смята за валидни и бюлетини, които не са подпечатани от официалните й представители, освен ако не се докаже, че са фалшифицирани.

Висшата избирателна комисия се провали, като позволи измама на референдума, заяви заместник-председателят на Народнорепбликанската партия Бюлент Тезджан, цитиран от Ройтерс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!