ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Лозан Панов: Каките спряха да разговарят, но батковците и братковците започнаха да се срещат

| обновено на 25.04.17 в 14:54
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира скандала около срещата на главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена Сашо Дончев и члена на БСП Георги Гергов. По думите на Панов:

Каките спряха да разговарят, но за сметка на това батковците и братковците започнаха да се срещат.

Три безспорни факта открои Лозан Панов: Среща между двамата бизнесмени и главния прокурор е имало; срещата е била по инициативата на един от бизнесмените в неговия офис, а той е и член на Изпълнителното бюро на политическа партия; срещата се е провела в седмица преди предсрочните парламентарни избори.

Лозан Панов призова колегите си от Висшия съдебен съвет да обсъдят всички детайли около срещата на главния прокурор Сотир Цацаров  с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. Заедно с още петима от съдебните кадровици той е сред вносителите на предложението - темата да бъде дебатира на заседанието на Съвет в четвъртък.

Без да прогнозира как ще реагира на предложението мнозинството от съдебните кадровици и неизключвайки дори да се стигне до бламиране на включването на точката в дневния ред, Лозан Панов коментира, че за редовите магистрати и особено за прокурорите е важно да чуят разказа на главния прокурор какво се е случило на тази среща, как се е случило и защо се случило. 

Панов е категоричен, че ВСС има роля в това изясняване, а в коментар за институционалната реакция досега той оцени като единствената навременна и адекватна тази на Корнелия Нинова, уточнявайки обаче, че това е политически акт.

Дали съдебният кадрови орган ще припознае казуса, ще стане ясно в четвъртък. Днес обаче председателят на ВКС не изключи точката за обсъждането му дори да не бъде включена в дневния ред на Съвета.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!