ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Триста нови случая на деца с аутизъм за година

Триста нови случая на деца с аутизъм се откриват на година в България, сочат данните на специалистите. В столичната Александровска болница вече приключи работата по проект за ранна диагностика на децата с аутизъм чрез прилагане на международни методи.

Ранна диагностика на деца с нервнопсихични разстройства е целта на проекта, каза проф. Надя Полнарева, ръководител на проект към Александровска болница: 

Ранната диагноза е единственият ключ към успешното развитие на тези деца. Това е много голям обществено-здравен проблем. Скринингът вероятно трябва да стане стандартна процедура. Доколкото родителите стават все по-чувствителни към ранното развитие на децата си, личните лекари също трябва да споделят тази чувствителност.

Диагностиката е безплатна, когато е детска клиника, посочи доц. Димитър Терзиев, детски психиатър: 

Той е осъществим обаче само в системата на болница. Родителите трябва да осигурят по време на тази дневна хоспитализация обаче редовно водене на детето. Изследванията са психиатрични и психологични. Финансирането се поема от Министерството на здравеопазването.

В рамките на проекта са обучени над 400 лични лекари, специалисти и родители за разпознаване на признаците на разстройство от аутистичния спектър.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!