ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Съюзът на съдиите призовава за гласуване с хартиена бюлетина при избора на членове на ВСС

Снимка: БГНЕС
Съюзът на съдиите призова колегите си да се въздържат от електронно гласуване за членове на следващия Висш съдебен съвет от изборната квота на съдийската колегия. Това трябва да бъде така  докато не бъдат разсеяни всички съмнения за това дали системата за електронно гласуване осигурява тайната на вота и свободното волеизявление. 

Изборът е насрочен за 17-и юни и на него магистратите могат да гласуват по интернет или с хартиена бюлетина. 

Заради неопровергани съмнения за това кои лица и институции ще имат достъп до информацията за уникалния адрес, талоните за електронно гласуване, паролата, даваща достъп до сорс-кодовете и кой ще администрира системата при провеждането на вота, от съдийската организация препоръчват да се ползва традиционният начин на гласуване. По повод на него, от съюза напомнят на колегите си от страната, че Висшият съдебен съвет е длъжен да поеме разходите за командироване, пътуване и нощувки.

Управителният съвет на Съюза на съдиите е оформил шест конкретни въпроса към Съвета със своите притеснения. Членовете му призовават съдиите да се въздържат от вот по интернет, ако считат въпросите за основателни и докато не бъдат дадени убедителни отговори.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!