ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Чешкият министър-председател Бохуслав Соботка обяви, че ще подаде оставката си

| обновено на 02.05.17 в 18:51
Бохуслав Соботка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чешкият премиер Бохуслав Соботка заяви, че е готов да връчи своята оставка и тази на правителството пред президента Милош Земан още тази седмица. Причината са неяснотите и противоречията с финансовия министър Андрей Бабиш.

От Храда не коментираха изявлението, но опозицията отправи критики.

Оставката е единственото разумно и ясно конституционно решение, заяви премиерът Бохуслав Соботка. Освобождаването само на поста финансов министър, по думите му, би дало възможност на председателя на движението АNO да приеме ролята на „мъченик” в оставащите шест месеца до редовните парламентарни избори. Премиерът заяви, че е невъзможно Бабиш да остане начело на ресора.

С подаването на оставката пред президента Милош Земан, Соботка смята, че ще освободи ръцете на коалиционните партии, за да намерят решение на създалата се ситуация.

В случай че CSSD, ANO и KDU-CSL се споразумеят да запазят управляващата коалиция, то ще трябва да се реши проблема с позицията финансов министър. Тя не може да се заема от Бабиш, който е в конфликт на интереси, поясни Соботка. Според него е невъзможно кобинетът да се бори да оцелее в оставащата половин година до изборите, като се прави, че нищо не е случило.

Конфликтът на интереси на Бабиш е свързан с това, че към Министерството на финансите е и контролиращата служба Финансово управление, която разследва закупуването на облигации за 1,5 млд крони от фирмата Агрофест, която е притежавал Бабиш. Премиерът не е доволен от писмото на  финансовия министър от миналата седмица до Долната камара на Парламента. В него се обяснява, че всички транзакции са били легални и всичко е било изяснено. Писмото, обаче, беше определено от Соботка като „дълбоко разочарование”.

Най-доброто решение според вицепремиера и финансов министър Андрей Бабиш, е правителството да довърши управлението в оставка до редовните избори и нарече премира „страхливец”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!