ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Съдийската колегия на ВСС започна процедурата за избор на следващ председател на ВАС

Снимка: БГНЕС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на практика започна процедурата за избор на следващ председател на Върховния административен съд. 

Мандатът на настоящия - Георги Колев, изтича през ноември - малко повече от месец след конституирането на следващия състав на съдебния кадрови орган.
Предложението на съдийската колегия включва три дати за избор на наследник на Колев, двете съвпадат с мандата на настоящите членове на съвета, третата го прехвърля. Решението ще е на пленума на съдебния кадрови орган, който засега няма предвидено заседание за тази седмица. 
Най-ранната дата за избор е 21-ви септември, а най-късната е 9-и ноември. Трети вариант е това да се случи през юни. За избор на който и да е от така наречените трима в съдебната система са нужни гласовете на минимум 17 от съдебните кадровици, с точно толкова в момента разполага така нареченото мнозинство във ВСС.
Според неофициална информация, кандидатът за поста, разполагащ с такава висока подкрепа, е настоящият представляващ ВСС Димитър Узунов, който беше един от 17-те членове на ВСС, гласували миналия четвъртък срещу създаването на специална комисия по така нареченият "ЦУМ гейт".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!