ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Бившият заместник-министър на външните работи Христо Ангеличин отива на съд за престъпление по служба

Христо Ангеличин
Снимка: БГНЕС

Бившият заместник-министър на външните работи Христо Ангеличин отива на съд за престъпление по служба. 

Прокуратурата го обвинява за негова заповед от октомври 2015 година до дипломатическите ни представителства зад граница, която облагодетелствала частно търговско дружество. 

Става дума за подмяна на телефонните централи на няколко посолства в Европа като част от плана за подготовка на българското европредседателство. Потенциалната щета, според прокуратурата, е близо 430 000 евро. Тя е била предотвратена поради намесата на ДАНС и МВнР. 


От спецзвеното "Антикорупция" твърдят, че Ангеличин е нарушил принципите на равнопоставеност и недопускане на дискриминация и на свободната конкуренция, защото - въпреки че подмяната на централите е трябвало да стане след провеждане на обществена поръчка, разпоредил на ръководителите на 12 посолства да заплатят незабавно на посочено от него дружество горната сума, въпреки че било ясно, че то не може да достави централите, защото няма сертификат. В хода на разследването е изискана цялата документация по случая и са разпитани 15 свидетели - посланици и служители на външно министерство.

Миналата седмица Ангеличин беше обвинен и заради договор за самолетно и хотелско обслужване на пътуващите в чужбина служители на МВнР. 
Вчера за същото обвинение получи и есквъншният министър Даниел Митов. Там щетата, според прокуратурата, е половин милион лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!