ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Лозан Панов потърси арбитража на президента Румен Радев по скандалa "ЦУМ гейт"

| обновено на 15.05.17 в 18:57
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова президента Румен Радев да инициира създаването на специална комисия, която да провери детайлите около срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов.
Молбата си Панов мотивира с отказа на Висшия съдебен съвет да провери случая.

Въпреки че в разгара на скандала, придобил популярност като "ЦУМ гейт", държавният глава се разграничи с аргумента, че не може да е арбитър по случая и заради неговата противоречивост, съдия номер едно иска точно това от него. В писмото си до Радев Панов се позовава на текста от Конституцията, според който той олицетворява единството на нацията, както и на авторитета на президентската институция.

Настояването си председателят на ВКС мотивира с това, че неустановената истина за срещата "Цацаров – Гергов – Дончев хвърля основателни съмнения за наличието на правова държава, пише до Радев той..

На възражението от началото на скандала, когато президентът Радев отказа да се намеси с аргумента, че прокуратурата е част от независимата съдебна власт, днес Лозан Панов отговаря:
На фона на дълбоко подкопаното доверие у българските граждани в наличието на правова държава у нас, твърдението, че съдебната власт е независима и не може да се меси, изглежда напълно неоснователно.

Лозан Панов предупреждава, че страната ни е заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочни последици, ако не бъдат изяснени детайлите от срещата Цацаров – Гергов – Дончев, и мотивира за действие президента Румен Радев с думите: В момент, когато институционалното доверие в страната е пред пълен срив, а имиджът на държавата ни е на път да катастрофира, Вие, като най-висшестоящия и обективен арбитър, бихте могли да предотвратите тези негативни последици.

При предишния скандал, отново свързан с главния прокурор, станал известен като "Яневагейт", Лозан Панов поиска създаването на подобна комисия от президента – тогава Росен Плевнелиев. Той обаче отказа, защото нямал правомощия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!