ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ВАС остави в сила цената на винетките

| обновено на 16.05.17 в 15:07
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд сложи точка на спора за по-високите цени на винетките. Петчленен състав на съда обяви за законно увеличението на винетните стикери от 1 януари 2016 година. На особено мнение е бил съдия - докладчикът Светослав Славов

Два съдебни състава - въз основа на прочита на Закона за нормативните актове, постановиха две коренно различни решения. Тричленен състав миналия юли отмени министерското постановление, с което беше изменена тарифата за таксите, събирани от агенция "Пътна инфраструктура", в резултат на която цената на винетката за лека кола например скочи с 30 лева.  Мотивът - определянето на по-високите цени е без мотиви и обосновка, без да отговаря на услугата и цената, както и без да е проведено задължителното обществено обсъждане и съгласуване. Такова беше становището и на прокуратурата - и на двете съдебни инстанции. 

Четирима от върховните съдии, участвали във вземането на окончателното решение, което лаконично беше оповестено днес, са на обратното мнение. Те не са установили - при условията на пълно и главно доказване, че има нарушение на предвидените в Закона за нормативните актове срокове. 

Така година и пет месеца след въвеждането на винетните стикери, те се оказаха окончателно законни. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!