ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Прокуратурата реагира остро и определи като недопустими твърденията на Лозан Панов за работата ѝ

| обновено на 16.05.17 в 18:43

Ръководството на прокуратурата реагира остро срещу мотивите, с които председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска от президента Румен Радев да сформира специална комисия по т.нар. скандал "ЦУМ гейт".

От екипа на Сотир Цацаров наричат "недопустими и неприемливи" направените от Панов внушения, че дейността на държавното обвинение се ръководи не от закона, а от лични контакти, непрозрачно влияние и корупционни практики.

Председателят на ВКС потърси арбитража на държавния глава, след като мнозинството на Висшия съдебен съвет отказа да провери срещата на Цацаров с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов, доверявайки се на казаното от обвинител номер едно, че в нея не е имало нищо нередно.

От екипа на Сотир Цацаров отговарят с анализ на ключови цитати от писмото на Панов, с които той аргументира тезата си, че намесата на държавния глава е важна заради отказа на Висшия съдебен съвет да провери срещата на главния прокурор със собственика на "Овергаз" Сашо Дончев в офиса на червения функционер Георги Гергов в ЦУМ. 

На твърденията на съдия номер едно Лозан Панов, които са определени като недопустими внушения, несправедливи и неетични, че институционалното доверие в страната ни е пред пълен срив, а имиджът на държавата ни е на път да катастрофира, и че ако и по този случай, в който е замесено името на обвинител номер едно, няма проверка: страната ни ще е заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочни последици, от държавното обвинение репликират задочно с високите оценки, дадени от европейските ни партньори за работата му.   

В писмото на Панов до президента Радев от екипа на Сотир Цацаров виждат целенасочено увреждане престижа на прокурорската професия, а в направените оценки и внушения за постигане на цели, различни от функциите на правораздаването и статута на председателя на върховната съдебна инстанция. На финала се поставя въпросът – в състояние ли е Лозан Панов да правораздава обективно по дела, образувани по актове на тази прокуратура, чиито действия вече е окачествил като несъобразени със закона.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!