ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Протезирането на хората над 65-годишна възраст може да се забави

Снимка: Светослав Цветанов

Протезирането на хората над 65-годишна възраст е възможно да се забави, защото в бюджета на Здравната каса няма заложени нужните 20 милиона лева, както стана ясно на здравна комисия вчера. Тази дейност не беше включена и в Националния рамков договор, съобщиха от Зъболекарския съюз.

Те допълниха, че няма как да изпълняват тази дейност, ако не е осигурено нужното финансиране.

От Здравната каса коментираха за "Хоризонт", че в бюджета на Касата за 2017 година не е включено протезирането за пенсионерите. Това беше идея на служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев, като за целта беше променена и Наредба 2 за медицинските дейности. Затова от Здравната каса питат договорил ли е министър Семерджиев тези 20 милиона лева с министъра на финансите.
Борислав Миланов, председател на Зъболекарския съюз: 
Д-р Семерджиев ясно и категорично заяви, че протезите, тяхното включване като дейност, е политическо решение, подкрепено от президента, съгласувано с министър-председателя и минало през решение на Министерски съвет. Като резултат от всичко това са осигурени 20 милиона лева.


От Здравната каса съобщиха за "Хоризонт", че в бюджета на Касата не са заложени 20 милиона лева и след като министър Семерджиев е успял да заложи дейността в наредбата, вероятно е съгласувано с министъра на финансите и само той може да каже откъде ще се осигурят парите:

По време на преговорите не са водени никакви разговори, свързани с възможността, простичко казано, протезите за възрастните хора да бъдат включени.


Резервът на Здравната каса е разпределен и в него няма свободни средства, съобщиха още от там.






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!