ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Първа присъда за тероризъм у нас

Снимка: БГНЕС

Първа присъда за тероризъм у нас.

Специализираният наказателен съд осъди на 4 години затвор 20-годишния Иван Захариев, подсъдим за обучение и подготовка за извършване на терористичен атентат.

Джон Терористът, както беше наречен от нашите служби, е с българско и австралийско гражданство. Баща му е българин, а майка му  - виетнамка. Според прокуратурата, през 2013 година той пътува от Сидни до Сирия, за да се включи в терористична групировка. Попада в база на Свободната сирийска армия, където започнали да го обучават. 
Прокуратурата твърди,че - от миналия юли до задържането му през септември,  Захариев е посещавал столични стрелкови клубове, за да се научи да борави с оръжие. Причината -  искал да се включи във въоръжена терористична групировка в Сирия и участва в реални бойни действия срещу армията на Башар Асад.

Захариев обаче не бил приет в нито една бунтовническа организация, заради липсата на бойна подготовка. За да получи такава, Захариев идва в София и започва да посещава стрелбище.  
Свидетели разказали пред разследващите, че се учил да стреля с автомат "Калашников". Пак по техни показания  Иван Захариев заявявал, че обича "Ислямска държава". Компютърно-техническа експертиза на преносимия му компютър му пък открила файлове с екстремистко съдържание, както и следи, че Захариев редовно е посещавал сайтове със статии и видео клипове за Джабхат Ал Нусра и за "Ислямска държава".
И макар, че Захариев отрече да е имал терористични намерения, съдът прие тезата на прокуратурата, че той се е готвил за участие в реални бойни действия в Сирия. 
Пред специализирания съд обаче той обяви, че е се е разочаровал от исляма.

4 -годишната ефективна присъда може да бъде обжалвана пред Апелативния специализиран съд. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!