ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Съдиите избират шестима свои представители в професионалната квота на следващия ВСС

| обновено на 10.06.17 в 15:00
Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

"Ако съдебната система е черният дроб, обществото ни е болно от цироза" с тези думи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов откри Общото събрание на съдиите, на което те избират своите  шестима представители в следващия Висш съдебен съвет. 

Събранието започна с час по- късно заради липса на кворум и беше открито в присъствието на едва една четвърт от всички съдии. Последваха часове процедури, така че изслушването на 27-те кандидати започна малко преди 15 ч.

След диагнозата на системата, поставена от Панов, председателят на ВАС Георги Колев призова съдиите "да не позволяват да ги убеждават, че са на такова равнище, че се налага лечение за цироза". Преди тази размяна на реплики, Панов и Колев коментираха появилата се информация за спуснат списък с имена на кандидати, които трябва да бъдат задължително избрани. Освен председателите на двете върховни съдилища темата коментира и временният раководите на СРС  Стефан Милев:

В правилата за избор на членове на Висшия съдебен съвет изрично е записано, че всеки може да провежда агитация в полза на един или друг кандидат! Пише ли каква трябва да е формата на тази агитация? Аз не казвам, че може да са листчета. Не казвам, че листчета са циркулирали. Казвам, че всеки от нас е коментирал с други колеги кой кандидат може да бъде подкрепен, според тях, кой не може да бъде подкрепен. До мен листчета не са стигали. За мен не е проблем някой да пуска списъчета. Въпросът е този, който приема тези списъци, да не се влияе от тези листчета!


Съдиите избират своите шестима представители в професионалната квота на следващия Висш съдебен съвет. Кандидатите са 27, като двама от тях са се номинирали сами.

В петък членът на ВСС Калин Калпакчиев алармира, че административни ръководители раздават на подчинените си списък със седем имена на кандидати за съдебни кадровици, за които да гласуват. Тази информация беше определена като невярна от председателя на ВАС Георги Колев и като обидна от и.д. ръководителя на СРС Стефан Милев.  Без да коментира достоверността ѝ, председателят на ВКС Лозан Панов коментира, че не е проблем, ако някой спуска списъчета, а ако тези, на които ги дава, се влияят от тях. И тримата изразиха надежда, че съдиите ще направят избора си въз основа на концепциите на 27-те кандидати. Гласуването за шестимата представители на съдиите в професионалната част на ВСС ще е следващата събота и вероятно неделя, заради изискването - на първи тур подкрепата да е 50 плюс 1 от действителните бюлетини, които за първи път -  освен хартиени, могат да са и електронни.

Председателят на ВКС Лозан Панов направи преди избора и лаконичен коментар на думите на президента, че идеите му за изваждане на прокуратурата от съдебната власт и свикването на ВНС са с политически привкус: 

Забележителен е политическият консенсус, когато стане дума за реформиране на съдебната система.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!